A Pázmány Péter Katolikus Egyetem erősödő kapcsolatai Dél-Amerikában 2018. április 21.

A PPKE nemzetközi kapcsolatainak újabb térségben történő fejlesztése érdekében 2018. április 16. és 20. között Szuromi Szabolcs rektor Chilében és Peruban tárgyalt.

Santiago de Chilében az Universidad de los Andes rektorával, José Antonio Guzmán Cruzat-tal részletesen áttekintették a két egyetem együttműködési lehetőségeit, a pedagógia, a pszichológia, filozófia, a jog- és államtudományok, valamint a műszaki és informatikai képzések területén; mind a kutatási tevékenység, mind a hallgatói és oktatói mobilitás tekintetében. A chilei pápai katolikus egyetemen, a már korábban megkötött együttműködési megállapodás széleskörű – a PPKE minden karára kiterjedő – fejlesztéséről egyeztetett Guillermo Marshall Rivera és Szuromi Szabolcs. A két egyetem kiemelt stratégia partnerként tekint egymásra a nemzetközi oktatási és kutatási együttműködések fejlesztése területén.

Ezt követően, 2018. április 19-én, a PPKE rektora együttműködési megállapodást írt alá Peruban Sergio Balarezo-val, a Piurai Egyetem rektorával. Az aláírást megelőzően és követően több tudományterületet érintő tárgyalásra került sor a PPKE képviselője és a Piurai Egyetem vezetői között, amelyek során a felek konkrét kutatási és oktatási programok megvalósításának kereteit rögzítették a jog- és államtudományi, a régészeti, a mérnöki, valamint a családtudományi kutatásokra és képzésekre vonatkozóan.


A hivatalos látogatás zárásaként Szuromi Szabolcs hálaadó szentmisét mutatott be az egyetem vezetőinek és oktatóinak jelenlétében a piurai egyetemi templomban.

Limában szintén a korábbi együttműködést megerősítő kétoldalú megállapodást kötött a PPKE rektora, valamint Orestes Cachay Boza, a San Marcos Egyetem rektora. A felek 2018. április 20-ai tárgyalásaik során érintették mindazokat az oktatási és kutatási területeket, amelyek a két intézmény közös szakmai munkáját fejleszthetik, beleértve a nyelvtudományokat, a társadalomtudományokat, a jog- és államtudományokat, a politológiát, valamint a műszaki- és természettudományokat. Hasonló együttműködési megállapodást kezdeményezett a PPKE-vel Juan José Lydon McHugh, a XVI. Benedek pápáról elnevezett trujillo-i katolikus egyetem rektora. A perui tárgyalásokra Magyarország limai nagykövetségével együttműködésben, Kaleta Gábor nagykövet jelenlétében került sor.

x