Ermia metropolita látogatása a PPKE-n 2014. augusztus 19.

Ermia Hanna kopt érsek-metropolitát, a kairói Kopt Kultúrális Központ vezetőjét fogadta hivatalában Szuromi Szabolcs PPKE rektor.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Dr. Szuromi Szabolcs, hivatalában fogadta Ermia Hanna kopt püspököt, a PPKE és a kairói Kopt Kulturális Központ között erősödő szoros együttműködés fejlesztésének konkrét egyeztetése céljából. A találkozón részt vett Dr. Kveck Péter Magyarország kairói nagykövete, Dr. Fodor György a PPKE közel-keleti kapcsolatokért felelős ügyvivője és Dr. Tüske László kairói kulturális tanácsadó.

Szuromi Szabolcs összegzésében elmondta, hogy a PPKE és a kairói Kopt Kulturális Központ megállapodott a villamosmérnöki és informatikus képzés kairói székhellyel történő jövőbeli indításában, amely első lépése a kialakításra kerülő kairói új mérnöki karnak, és amely mellé további szakok, programok és karok kiépítésével jöhet létre a kairói Egyiptomi – Magyar Egyetem. Az első két szak megindulásához szükséges akkreditációs feltételek tartalmi biztosítását és ellenőrzését legalább öt évig a PPKE vállalta, valamint a szükséges infrastrukturális háttér megteremtéséhez elengedhetetlen folyamatos szakmai konzultációt és segítséget. Az új egyetem a mérnöki területen túl, a tervek szerint, erős humán képzéssel fog rendelkezni. Ehhez a PPKE-nek már megfelelően széleskörű kapcsolatai vannak Közel-Keleten, beleértve Egyiptomot.

Ermia Hanna érsek-metropolita, a kairói Kopt Kulturális Központ vezetője örömének adott hangot az augusztus 20-i állami ünnep kapcsán történt állami meghívás és kitüntetés miatt, illetve azért a lehetőségért, hogy részt vehet a Szent Jobb jelenlétében bemutatott szentmisén és körmeneten. Gratulált azokhoz az új régészeti ásatásokhoz, amelyek a PPKE Régészeti Tanszéke keretében folynak az esztergomi várhegyen. Kihangsúlyozta a PPKE-vel kiépítendő szoros kapcsolat fontosságát, egyúttal megemlítette, hogy jelentős előkészületeket tettek a kairói Egyiptomi – Magyar Egyetem fokozatos létrehozása érdekében. Ebben a folyamatban kulcsfontosságúnak nevezte a mostani tárgyalását a PPKE rektorával, valamint annak októberben, Kairóban történő folytatását, amikorra már minden egyházi és állami illetékessel előkészítették Szuromi Szabolcs találkozóját.

Mindkét fél úgy értékelte intézményeik együttműködését, mint ami példaértékű nemcsak a vallási párbeszéd szempontjából, hanem különösen egy olyan időszakban, amikor a közel-keleti térséget a szembenállás, a békétlenség és a közösen felhalmozott több évezredes kultúra embertelen pusztítása árnyékolja be. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a kairói Kopt Kulturális Központ megállapodása világosan aláhúzza, hogy létezik ettől eltérő, méltó alternatíva.

x