Kutatók Éjszakája a Pázmányon 2020. november 20.

Egyetemünk idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozatához, amelyet országosan november 27-én és 28-án rendeznek meg.

A programsorozat célja a tudomány közelítése a társadalomhoz, a tudományos eredmények népszerűsítése és elsősorban az, hogy növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. A Kutatók Éjszakája mára a legnagyobb hazai tudományos-ismeretterjesztő fesztivállá vált, ahol számos érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról a tudomány segítségével és megismerhetjük a magyar kutatók közösségét.

Információs Technológiai és Bionikai Kar

Előadás-sorozat a Kutatók Éjszakája alkalmából

2020. november 27. (9.00-23.59)
Az előadás-sorozat a Kar Youtube csatornáján lesz megtekinthető.

A Kutatók Éjszakája kihagyhatatlan lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy betekintést nyerhessenek a Pázmány ITK laborjainak titokzatos világába a virtuális térben.

Az esemény előadói és témái: Vidáné dr. Erdő Franciska: Orvosi kutatások a Pázmány ITK-n; Tornai Kálmán: Készítsünk Android programot!; Horváth András: Nem hiszek a szememnek: az emberi és a gépi látás közötti hasonlóságok és különbségek; Sánta Anna: Bemutatkozik a Pázmány ITK molekuláris biológia laborja.

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Óvó-és Tanítóképző Tanszék előadásai

2020. november 27. (18.00-20.30)
Az előadás-sorozat online formában lesz követhető.

Az esemény előadói és témái: Miklós Ágnes Kata: "Fehérnemüek és szépérzelem" – kézimunka-oktatás az Esztergomi Érseki Kisdedóvónő-Intézetben; Balla Gergely: Impresszionizmus, avagy a szubjektív objektivitás; Tölgyessy Zsuzsanna: Drámapedagógia a gyakorlatban; Horváth Mariann: Újragondolt matricák; Virághné Ratimovszky Kornélia: XXI. század kihívásai, avagy megküzdési stratégiák a vírusok árnyékéban.

Regisztráció

450 éve született Pázmány Péter

2020. november 27.
A konferencia felvétele online formában lesz megtekinthető.

450 esztendeje született egyetemünk alapítója, Pázmány Péter. 2020. október 7-én ünnepi tudományos konferenciára került sor, ahol neves előadók számoltak be legfrissebb, Pázmány működésével kapcsolatos kutatási eredményeikről.

Regisztráció

Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport workshopja

Sport és identitás a Távol-Keleten

2020. november 27. (20.00-22.00)
A workshop online formában lesz követhető.

Az esemény előadói és témái: Günsberger DóraSzivák Júlia: Krikettdiplomácia az indiai-pakisztáni kapcsolatokban; Szakáli Máté: Az indonéz nemzetépítés és az olimpiai mozgalom; Szilágyi Zsolt: A férfi három játéka. A naadam szerepe a mai mongol identitásban; Salát Gergely: Kína három futballálma.

Regisztráció

Régészettudományi Intézet előadásai

2020. november 27. (18.00)
Az előadás-sorozat online formában lesz követhető.

Az esemény előadói és témái: Dr. Tóth Endre DsC: A magyar királyok koronázása az Árpád-korban; Dr. Bertók Gábor: A mohácsi csata kutatásának legfrissebb eredményei.

Regisztráció

ÚNKP 2019/2020 Zárókonferencia

2020. november 27. (18.00)
A zárókonferencia online formában lesz követhető.

Az ÚNKP 2019/2020-as ösztöndíjprogramban résztvevő kari hallgatók és oktatók nyilvános beszámolókonferenciája. A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával kerül megvalósításra.

Regisztráció

Pszichológiai Intézet programjai

A kamaszkor nyomában. Labortúra a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Kutatólaboratóriumában

2020. november 27. és 28. (18.00-18.30)
A labortúra online formában lesz követhető.

Érdekel, miért nevezzük a kamaszkort kritikus periódusnak? Milyen testi, lelki és gondolkodásbéli változások mennek végbe ebben az izgalmas életszakaszban? Vajon mi zajlik a kamaszok fejében és mi befolyásolja a fejlődésüket? Miből lesz a felnőtt agy? A túra a serdülőkori testi és pszichés fejlődés és annak mérhetőségét járja körül. A labor online látogatóinak lehetőségük lesz megismerkedni a számítógépes viselkedéses vizsgálatokkal, az EEG-vel, a csontultrahang készülékkel és az adatfelvevő kesztyűvel, illetve kérdéseket tehetnek fel az BÉTALab kutatócsoport tagjainak is.

Az eseményen résztvevő kutatók és munkatársak: Kovács Ilona - kutatásvezető, Gombos Ferenc - alváskutató, Gerván Patrícia - kognitív kutató, Berencsi Andrea - mozgásfejlődés kutató, György Zoltán - EEG szakaszisztens, Oláh Gyöngyi - alanykoordinátor, Szakács Hanna - vizsgálatvezető pszichológus.

Regisztráció

Fejből könnyebb 2020 – Test, tudat és lélek a tartós bizonytalanság idején

2020. november 28. (18.00)
Az előadás-sorozat online formában lesz követhető.

Az esemény előadói és témái: Kasek Roland (Semmelweis Egyetem): Cukrosbácsik a játszótéren. Az egyéni felelősség kérdése az elhízásban. Vitaindító előadás; Életmódfejlesztés és lelki egészség. Kerekasztal; Koncz Kata (KRE-BTK, Pszichológiai Intézet): Transzzsírok és tévhitek az elhízás hátterében; Fejes Emese (BME-GTK): Az obezitás kulturális és evolúciós megközelítése; German Gergő (KRE-BTK, Pszichológiai Intézet): A döntési mechanizmusok és stratégiák szerepe a túlsúly kialakulásában; Bogdányi Réka (KRE-BTK, Pszichológiai Intézet): Covid-kilók: stressz és megküzdés bizonytalanság idején; Kasek Roland (Semmelweis Egyetem): Az egészség mint mellékhatás. Az életminőség és a mentális egészség megőrzése, fejlesztése tartós vészhelyzetben.

Regisztráció

x