Libanonban tárgyalt egyházi és egyetemi vezetőkkel a PPKE rektora 2018. június 3.

Ft. Dr. Szuromi Szabolcs rektor úr 2018. május 28. és június 3. között Libanonban tárgyalt egyetemi együttműködésekről és tisztelgő látogatást tett a maronita pátriárkánál, valamint fogadta őt a ciliciai örmény katholikosz is.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Kasliki Szentlélek Egyetem (USEK) 2011 októberében írt alá együttműködési szerződést, amely a magyar és a maronita egyház által fenntartott katolikus egyetemek képzési és kutatási kapcsolatainak folyamatos bővüléséhez vezetett. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora 2018. május 28-án megkezdett egyhetes hivatalos libanoni látogatásának egyik hangsúlya, ennek a szoros kapcsolatnak a többi maronita egyetemre is kiterjedő szélesebb körű együttműködés kialakítása volt. Ennek kapcsán látogatást tett a maronita egyház generális házában Deir Mar Antonios Ghazir-ban; részletes tárgyalásokat folytatott Michel Jalakah (Université Antonine), Khalil Chalfoun (Université La Sagesse) rektorokkal, és Talal Hachem rektorhelyettessel (USEK).

A maronita egyetemi hálózattal kialakítandó együttműködések az egyes egyetemek legkiemelkedőbb tudományterületeivel kívánják erősíteni a felek hallgatói, oktatói, és kutatói mobilitási tevékenységét; valamint különböző szintű nemzetközi konferenciák kölcsönös megszervezésével. A részletes tárgyalások alapján mind az informatikai-, a mérnöki-, a kommunikáció- és média-, mind a politika- és jogtudományok területén több tudományos programban is együtt kívánnak működni a felek. Az intézmények katolikus jellegéből fakadóan, az együttműködés a szenttudományokra is kiterjed, azaz mind a teológiai, mind a kánonjogi képzésre. A maronita intézmények üdvözölték a PPKE kezdeményezését a családtudomány és a fenntarthatóság területén történő kutatási és oktatási együttműködésben, ahogy a vallásközi párbeszéd előmozdítására irányuló közös programok és fórumok létrehozását is. A tárgyalások részeként a PPKE rektora meghívta a maronita kórust a 2020-ban Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amelyet a partner egyetemek örömmel fogadtak.

A PPKE rektora tárgyalást folytatott Paul Haidostiannal, a Haigazian Egyetem rektorával, az örmény diaszpórához kötődő, mind történelmi, kulturális, mind nyelvi képzés megerősítése érdekében. Ezzel egyidőben Szuromi Szabolcs – Paul Haidostian rektor vendégeként – május 31-én részt vett az Armenian Missonary Association of America centenáriumára rendezett ünnepségen, ahol nemcsak az örmény nemzetközi közélet kiemelkedő személyiségeivel találkozott, hanem az új libanoni kormány és parlamenti frakciók tagjaival is.

Rektor urat hivatalos programja részeként Anteliasban magánkihallgatáson fogadta I. Aram ciliciai örmény katholikosz. A szívélyes hangulatban lezajlott megbeszélésen a felek, mind a PPKE örmény képzését, mind több teológiai kérdést érintettek.

Libanoni látogatásának végén, a PPKE rektora tisztelgő látogatást tett Béchara Boutros Rai bíboros, maronita pátriárkánál, akivel áttekintették a maronita egyetemi hálózattal való együttműködésből fakadó új – mindkét fél számára hasznos – lehetőségeket. A hivatalos látogatást június 2-án koncelebrációs ünnepi mise zárta.

x