Stipendium Hungaricum ösztöndíj 2021. november 19.

Egyetemünket két hallgató képviselte a 2021-es Stipendium Hungaricum Hallgatói Kiválósági Díjátadóján és az újonnan beiratkozott hallgatók számára rendezett fogadáson

„Arra bátorítom önöket, hogy tanulmányaik során építsenek ki minél mélyebb kapcsolatot a magyar szakmai közösséggel, hogy hazatérésük után Magyarország szakmai nagyköveteivé válhassanak" – mondta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas külföldi hallgatóknak a BME szeptemberi évnyitóján. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felügyeli a Magyar Diplomáciai Akadémiát és a Stipendium Hungaricum Programot.

A nemzetköziesítés politikáját követve, a magyar kormány, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében a Tempus Közalapítvány ünnepélyes fogadást adott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas külföldi gólyák és a magyarországi tanulmányaik alapján Stipendium Hungaricum Hallgatói Kiválósági Díjjal kitüntetett hallgatók számára.

A SH Hallgatói Kiválósági Díjat 2021-ben alapították. Azok a hallgatók nyerhetik el, akik nemcsak tanulmányaikban jeleskednek, hanem az egyetem közösségi életében is aktívan részt vesznek. A köszöntő ünnepségre 2021. október 26-án került sor a budapesti Radisson Blue Béke Hotelben. A díjakat Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya nyújtotta át az arra érdemes hallgatóknak. „Hazánk Puskás Ferenc és Bartók Béla, valamint a finom ételek és italok földje. (...). A magyar kormány felismerte, hogy a gyorsan változó és globalizálódó világban a versenyképesség megtartása érdekében a magyar felsőoktatási intézményeket minél gyorsabban nemzetköziesíteni kell. Ezért a kormány célul tűzte ki, hogy minél több kiváló képességű külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatásba ezzel az ösztöndíjjal" – hangsúlyozta köszöntő beszédében az államtitkárasszony.

A 2021/2022-es tanulmányi évre több mint 50 000-en jelentkeztek a világ számos országából, mintegy 12 500-an nyerték el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat. Az államtitkárasszony arra bíztatta a külföldi hallgatókat, hogy tanulmányi ideijük alatt minél jobban ismerjék meg a magyar kultúrát, a konyhaművészetet és a turista látványosságokat.

Egyetemünket két hallgató képviselte a jeles eseményen: Shady Baraki, a Pázmány BTK szír mesterszakos régész hallgatója, akit tanulmányi eredménye elismeréseként Hallgatói Kiválósági Díjjal tüntettek ki és Angiraa Erdenesanaa Mongóliából, aki a Pázmány ITK gólya hallgatója orvosi biotechnológia mesterszakon.

Az ünnepélyes díjátadást magyar népzenei bemutató követte, melynek során a résztvevők ízelítőt kaptak Magyarország különböző tájegységeinek zenéjéből, énekeiből, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

Az ebédszünetet követően a külföldi diákok rövid városnéző sétán vettek részt. A Szabadság tér után megtekintették a Parlamentet, közben megismerkedtek a magyar történelem bizonyos eseményeivel. Kezet foghattak például az Amerikai Egyesült Államok 40. elnökével, Ronald Reagan szobrával, illetve kifejezték tiszteletüket a Batthyány-örökmécsesnél. Lenyűgözte őket az Országház szépsége.

Az ünnepség végül a Magyarországon tanuló hallgatók tapasztalataira épülő vidám csapatmunkával zárult. Összegyűjtötték a számukra leginkább meglepő, szórakoztató és különleges diákélményeket. A brazíliai, a pakisztáni és az egyiptomi hallgatókat például meglepték a tiszta utcák, és el voltak ragadtatva a magyarországi tömegközlekedési viszonyoktól.

Shady Baraki háláját fejezte ki a magyar kormánynak és a Tempus Közalapítványnak az ösztöndíjért, és kitért arra, hogy az olyan válságos helyzetben lévő országokból érkező diákok, mint például Szíria, Magyarországon a legmodernebb tudományos ismereteket sajátíthatják el. Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a háborús helyzet miatt az élet szinte elviselhetetlenné vált Szíriában, főleg a karrierjük elején álló fiatalok számára.

A Stipendium Hungaricum rövid idő alatt széleskörben népszerűvé vált Szíriában, mivel a fiatalok lehetőséget látnak benne jövőbeli céljaik eléréséhez. A magyarországi felsőfokú tanulmányok során gazdagodik szakmai tudásuk, és megismerkednek az európai kultúrával is. Mindezek elősegítik a szír felsőoktatási rendszer jövőbeli fejlődését, jobb élethez segítve a következő nemzedékeket.

Shady Baraki saját terveiről elmondta: mester szakos tanulmányait sikeresen befejezve mielőbb visszatér Szíriába és részt kíván venni hazája újjáépítésében. Tisztában van azzal, hogy saját erőfeszítése nem sokat számít, de ha valamennyi, Magyarországon végzett szír hallgató összefog, akkor jelentős változást érhetnek el hazájukban. Reméli, hogy hazája főnixmadár módjára rövidesen feltámad. Háláját fejezte ki tanárának, a BTK nemzetközi dékánhelyettesének, Dr. Major Balázsnak a külföldi hallgatók érdekében tett erőfeszítéséért és törődéséért.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjra november 15-től január 15-ig lehet pályázni.

További információk ITT olvashatók.

x