PPKE-KÜM 2014. március 26.

Együttműködési szándéknyilatkozat aláírására került sor a Külügyminisztérium és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) között 2014. március 26-án

Magyarország Külügyminisztériuma a dokumentum aláírásával – illeszkedve a Kormány által meghirdetett Keleti/Globális Nyitás programjába, amelynek kiemelkedő, területe az arab világ (az Arab Liga tagállamai) – elismerte a PPKE, különösen annak Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) Régészeti Tanszéke által, több mint egy évtizede folytatott kutatási és oktatási programjainak a fentiekkel összefüggő jelentőségét, és a Közel- Kelet több országának egyetemeivel kialakított kapcsolatrendszerének hasznosságát.A szándéknyilatkozat aláírását a Felek sajtótájékoztatón jelentették be, melyen a kulturális együttműködés eddigi és jövőbeli jelentőségét fejtette ki Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár; Dr. Szuromi Szabolcs a PPKE rektora; Őexcellenciája, Anba Ermia kopt püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke; Dr. Fodor György, a PPKE Keleti Intézetének vezetője; és Dr. Major Balázs a PPKE BTK Régészeti Tanszékének vezetője.

Az együttműködés kiterjed az egyes arab országok kulturális örökségének, műemlékállományának kutatására, feldolgozására, valamint azok megőrzésében való közreműködése; illetve a jövő szakembergárdájának képzésében történő magyar részvételre. Ez hatékonyan segítheti Magyarország és a közel- keleti államok többszintű együttműködését, beleértve a gazdasági és befektetési kapcsolatokat.

A szándéknyilatkozat aláírásának sajátos hangsúlyt ad, hogy 2014. március 28-án tartja a PPKE karközi és nemzetközi Keleti Intézete, az egyetem Nostra Aetate Intézetével karöltve első tudományos kutatási és oktatási szimpóziumát, a közel-keleti partnerintézmények nagyszámú képviselőivel a PPKE piliscsabai kampuszán.

video:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c6mAe4rYdL4

 

 

x