Három perui egyetemmel működik együtt a Pázmány 2019. április 12.

Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora április 8–11. között Peruba látogatott, hogy megerősítse a magyar felsőoktatási intézmény és három perui egyetem közötti együttműködést.

Egy évvel ezelőtt írta alá Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora az ősi (1551-es alapítású) limai San Marcos Egyetemmel, a Piurai Egyetemmel, és a trujillo-i XVI. Benedek pápáról nevezett katolikus egyetemmel azokat az oktatási, kutatási együttműködésről; valamint oktatói, kutatói, és hallgatói mobilitásról szóló szerződéseket, amelyek megteremtették a PPKE kulcsfontosságú helyzetét a perui – magyar minőségi felsőoktatási kapcsolatokban.

Szuromi Szabolcs 2019. április 8-11-ig újabb hivatalos perui látogatásán – amely egyúttal kacsolódott a magyar és perui diplomáciai kapcsolatok ötvenedik évfordulójáról történő megemlékezésekhez – a felsorolt három egyetemmel történő egyes konkrét oktatási és kutatási programok megindítását véglegesítette és indította el. Szuromi professzor személyesen tartotta meg, mind a Piurai Egyetemen (családtudományi képzésben: „A házasság és a család küldetése" témában), a San Marcos Egyetemen (alkotmányjogi képzésben), és a trujillo-i katolikus egyetemen (állami egyházjogi képzésben) az első közös programok nyitó előadását, spanyolul. A perui felsőoktatásért végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül, Szuromi Szabolcs a Piurai Egyetem medálját vehette át; míg a San Marcos Egyetemen és a trujillo-i katolikus egyetemen – miután mindkét helyen Szuromi professzor ünnepélyes formában megtartotta spanyol nyelvű székfoglaló előadását (Limában a Magyar Alaptörvényről, Trujillo-ban az állam és egyház közép-európai kapcsolatainak rendszeréről) – Orestes Cachay Boza rektor az Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Lima), majd Juan José Lydon McHugh rektor pedig az Universidad Católica de Trujillo Benedicto XVI (Trujillo) nevében, egyetemük szenátusának döntése alapján jóváhagyott hivatalos oklevéllel, vendégprofesszorrá nevezte ki.

A most véglegesített együttműködési területek és programok, mind a PPKE, mind pedig a három perui egyetem minőségi előrelépését segíti, a humán-, a jog-, a műszaki- és informatikai tudományok, valamint a katolikus teológia mértékadó művelése területén és a nemzetközi rangsorokban. A PPKE rektora, hivatalos programja részeként, közös koncelebrált szentmise keretében nyitotta meg Juan José Lydon McHugh rektorral a trujillo-i katolikus egyetem akadémiai évét. Ezt követően – a további közös tudományos együttműködés témáján túl – Timoteo Solorzano Rojas trujillo-i segédpüspökkel, a katolikus felsőoktatás egyedülálló küldetéséről az új generáció képzése, a katolikus családról alkotott hiteles tanítás, és a keresztény szociális tanítás autentikus átadása témájában.

x