Hozzájárulni a jövő tudósainak sikeres pályakezdéséhez 2019. március 5.

Az OTDK három szekciója a PPKE-n

A XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) három szekciójának a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ad otthont április 10. és 17. között. „A versenyek előkészítési munkáihoz sok erőt és Isten áldását kívánom az egyetem munkatársainak, és egyben köszönöm, hogy vállalták az események megszervezését, lebonyolítását, ezzel is öregbítve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hírnevét! Szeretettel várunk minden résztvevőt, örömmel leszünk részesei megmérettetésüknek és kívánjuk, hogy megelégedéssel lehessenek jelen egyetemünk karain, megismerve értékeinket" – írta előzetes köszöntőjében Dr. Szuromi Szabolcs DSc., a PPKE rektora.

Az Állam- és Jogtudományi Szekció ülésére 2019. április 10. és 12. között kerül sor az egyetem Jog- és Államtudományi Kara szervezésében, Budapesten. A nyitórendezvény helyszíne a magyar országgyűlés képviselőházának egykori székhelye, a jelenlegi budapesti Olasz Kultúrintézet, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme, amelyben egykor a főrendiház tartotta üléseit.
A rendezvényre a nyolc magyarországi jogi kar, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara, valamint Rendészettudományi Kara összesen 266 dolgozatot nevezett. Emellett az OTDT Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottságának döntése értelmében egy hallgatót a BME Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kara is delegálhatott, két hallgató pedig a határon túlról érkezik. A 269 dolgozat szerzője 29 tagozatban mérettetheti meg magát a versenyen.
Az egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara látja vendégül a Biológiai Szekciót április 15. és 17. között. A szekcióra 186 dolgozat érkezett. Roska Tamásra, a vendéglátó kar alapítójára előadással emlékeznek, majd a tagozati előadások következnek, a díjátadásra az utolsó nap délelőttjén kerül sor.
A Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekcióban ugyancsak április 15. és 17. között mérik össze tudásukat a pályázók az egyetem esztergomi épületében. A nagy múltra visszatekintő Vitéz János Tanárképző Központban több száz pályázó, konzulens, bíráló és érdeklődő vesz majd részt a rendezvényen. A szekció sajátossága, hogy tudományágak széles körét érinti, s ez lehetővé teszi a pedagógia módszertanának gazdagítását, fejlesztését.
153 pályamunka érkezett be, amelyeket 162 hallgató készített. Gloviczki Zoltán, az OTDT Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szakmai Bizottság elnöke, az Oktatási Hivatal elnöke szerint: „Remek munkák érkeztek. Általában elmondható, hogy az elmúlt időszakokhoz képest óriási a színvonal emelkedése."
Erre a szekcióra a legtöbb pályamunkát az ELTE nevezte, majd a Kaposvári Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Gál Ferenc Főiskola következik a sorban. A PPKE BTK 5 hallgatója vesz részt a megmérettetésen.

A rendezvény célja – írják a szervezők –, hogy hozzájáruljunk a jövő tudósainak sikeres pályakezdéséhez, széles körben megismertessük az új és korszerű tanítási technológiákat, valamint kaput nyissunk a tudományos közélet felé, és bizonyítsuk az új nemzedék tehetségét, szorgalmát. Lehetőséget teremtünk arra, hogy A határon túli magyar egyetemisták és kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolások részvételével lehetőséget teremtünk arra, hogy a diákok megvitassák egymással és az adott terület vezető szakembereivel kutatási eredményeiket.

 

x