Katolikus kutatóközpont a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2020. szeptember 1.

Szent II. János Pál pápa nevét viselő kutatóközpont kezdi meg működését a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Frivaldszky János külügyi és tudományszervezési rektorhelyettes vezetésével.

A kutatóközpont keretében a Viktor Frankl Kutatóintézet élére az eddig Liechtensteinben működő Alexander Batthyány filozófust, a Viktor E. Frankl által alapított logoterápia, a pszichológiatörténet és a filozófiai antropológia világszinten kiemelkedő professzorát, a Gazdaságfejlesztés- és Kisvállalkozás-kutatási és Továbbképző Intézet élére Csath Magdolna professzor asszonyt, a keresztény filozófiai kutatás vezetésére Sárkány Péter professzort nevezték ki. Emellett tíz kutatószekcióban folyik majd tudományos munka, ahol kifejezetten katolikus szemszögből, a katolikus szent tudományok perspektívájából elemzik a Katolikus Egyház morális és társadalmi tanítását a következő területeken: egyháztörténelem, középkori misztika; filozófia – keresztény antropológia; házasság és család; természetjog; teremtésvédelem; pszichológia, pedagógia; polgári társadalom, jó kormányzás; karitász-tudományok, emberi méltóság; háború és béke; bioetika és mesterséges intelligencia. A kutatómunkában az egyetem tanárai mellett meghívott szakemberek vesznek részt. Az intézetvezetők megbízólevelének átadására 2020. szeptember 1-jén került sor.

Frivaldszky János

Csath Magdolna

Alexander Batthyány

Sárkány Péter

Kuminetz Géza rektor atya köszöntőjében – a kutatóközpontban folyó majdani munkára vonatkoztatva – emlékeztetett a szentírási gondolatra: a hitnek olyannak kell lennie, mint a mustármagnak, amely növekedésnek indul. A latin szentencia szerint pedig: a kis dolgok egyetértéssel növekednek. Ehhez az egyetértéshez szükséges az igazság szeretete, a nemzetek, saját nemzetünk szeretete, s Krisztus hűséges szolgálata. Ezzel a lelkülettel és szaktudással a kutatóközpontban folyó munka értékes gyümölcsöket terem majd – hangsúlyozta a rektor atya, hozzátéve: a mai világ nem szereti az ilyen lelkülettel folyó növekedést, ezért előfordulhat, hogy a kutatóknak bizonyos akadályokkal is szembe kell nézniük. De aki szereti hitét, egyházát, nemzetét – ismételte meg Kuminetz Géza –, az biztos úton jár a keresztény szellemiségű tudományos növekedésben.

x