Koronavírus - járványügyi védekezéssel összefüggő intézkedések 2020. március 12.

Tájékoztatás

3/2020. sz. REKTORI KÖRLEVÉL
2020. március 16.

1. A mai naptól a veszélyhelyzetre tekintettel visszavonásig nem rendezhető meg semmilyen doktori vagy habilitációs cselekmény, azaz doktori komplex vizsga, doktori szigorlat, doktori kutatóhelyi vita és doktori nyilvános védés, illetve bármiféle habilitációs előadás. A meghirdetett ilyen doktori és habilitációs cselekmények sem tarthatók meg, még az Egyetem épületein kívül sem.

2. A már folyamatban levő doktori és habilitációs ügyek tekintetében az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács (EDHT), valamint a tudományági doktori és habilitációs tanácsok számára az elektronikus élő közvetítés révén való ülés megengedett. A tudományági doktori és habilitációs tanácsok ilyen elektronikus eszköz révén lehetővé tett "ülésein" az EDHT elnökének és titkárának részt kell vennie - szintén elektronikus kapcsolás révén.

Dr. Kuminetz Géza s.k.
rektor


 

2/2020. sz. REKTORI KÖRLEVÉL
A koronavírus által okozott veszélyhelyzet kezelésére
2020. március 13.

 1. Felhívom a figyelmet, hogy a (41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján 2020. március 12. napjától a hallgatók számára intézménylátogatási tilalom van életben. A tilalom idején a hallgatók nem látogathatják az Egyetem oktatási épületeit.
 2. 2020. március 14-20. között tavaszi szünetet rendelek el. Kérjük, hogy a hallgatók a tavaszi szünet ideje alatt se utazzanak külföldre, lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak.
 3. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján a diákigazolványok érvényessége ugyan lejárna március 31. napján, azonban a 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján az meghosszabbodik a vírushelyzet végét követő 15 napig. Kérjük, hogy senki se keresse ezzel a Tanulmányi Osztályokat. Kérem a hallgatókat, hogy egyéb sürgős tanulmányi ügyekben is, a Tanulmányi Osztályokat elektronikus levélben, vagy telefonos formában keressék meg.
 4. Az Egyetem szervezésében hallgatók, oktatók, kutatók, tanárok és munkatársak határozatlan ideig nem utazhatnak külföldre.
 5. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményének megfelelően az oktatók, kutatók, tanárok távoktatás formában lássák el a hallgatók oktatását. Ennek feltételeit legkésőbb március 23. napjáig meg kell teremteni, aminek pontos kidolgozását az oktatók a tavaszi szünetben végezzék el.
 6. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján ha a hallgatók gyakorlatai – tanítási gyakorlat, összefüggő féléves gyakorlat stb. – intézményen kívül történnek, és amennyiben a munkavégzést a fogadó intézmény nem tiltja, úgy azok megtarthatóak. Az iskolai gyakorlatot a köznevelési, szakképzési intézménnyel egyeztetni szükséges.
 7. A rektori szünet, tavaszi szünet, valamint a távoktatási időszak alatt az Egyetem oktatói, kutatói, tanárai, munkatársai esetében a folyamatos munkavégzés szükséges.
 8. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.
 9. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján a magyar hallgatóinknak kollégiumi tartózkodási helyükről szükséges otthonukba távozniuk legkésőbb 2020. március 13-ig. Amennyiben a magyar hallgatónak nincs hova mennie, rektori méltányossággal maradhat a kollégiumban.
 10. Közösségi rendezvények, események a kollégiumokban sem rendezhetőek.
 11. Kérem, hogy a további információkért folyamatosan kísérjék figyelemmel az Egyetem honlapját, a hivatalos levelezőrendszerbe érkező leveleket, valamint a Neptun üzeneteket.

Dr. Kuminetz Géza s.k.
rektor


 

2020. március 12.
Fokozott járványügyi védekezéssel összefüggő intézkedések

Magyarország Kormánya 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Az egyetemekre - 2020. március 12. 0:00 órától érvényes intézkedések a következők:

I. Oktatási tevékenységet érintő intézkedés:

1. 2020. március 12. (csütörtök) és 13. (péntek) rendkívüli rektori tanítási szünet;

II. Hallgatókra vonatkozó rendelkezések

1. 2020. március 12. (csütörtök) és 13. (péntek) rendkívüli rektori tanítási szünet időtartama alatt,
azaz 2020. március 12. 0:00 órától hallgató nem léphet az Egyetem területére.

 

A Magyar Közlöny 40. száma 2020. március 11. - 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet


2020. március 11.
Koronavírussal kapcsolatos tájékoztató anyagok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos információs anyagai:

Élelmiszerek érintettsége a koronavírussal kapcsolatosan

Hazaérkezőkkel kapcsolatos tájékoztatás

Kérdések és válaszok az új koronavírusról

Tájékoztató az új koronavirus járványos terjedésének megelőzése érdekében

Terjedhet-e a koronavírus ivóvízzel vagy szennyvízzel

Utazasi ajánlás az új koronavirus okozta járvánnyal kapcsolatosan


 

Rektori tájékoztatás
2020. március 9.

Tekintettel arra, hogy 2020. március 4-én igazoltan Magyarországon is megjelent az új koronavírus az alábbi rendelkezéseket, ill. ajánlásokat adom ki.

1. Felhívom valamennyi hallgatónkat, oktatónkat és munkatársunkat, hogy a jelen körlevélben foglalt rendelkezések betartására figyelmeztessék egymást.

2. Kötelezem azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik jelenleg külföldön tartózkodnak, hogy hazatérésük után 14 napig maradjanak távol az Egyetem épületeitől, rendezvényeitől (otthonmaradásuk igazolt távollétnek számít).

3. Javaslom, hogy a mai naptól az egyetemi hallgatók, oktatók és munkatársak – 2020. április 15-ig – ne utazzanak külföldre. Ezzel összhangban, kérem az oktatókat, hogy külföldi konferencia-részvételüket és egyéb külföldi hivatalos programjaikat lemondani szíveskedjenek.

4. Egyetemünkön rendezendő külföldi részvételű, nemzetközi konferenciákat – 2020. április 15-ig – kérem lemondani. A külföldről meghívott oktatókkal – az őket meghívó oktatóknak – egyeztetniük szükséges, elősegítve döntésüket, hogy lemondják az Egyetemünkre történő utazásukat.

5. Hazai szervezésű konferenciákat Egyetemünkön – 2020. április 15-ig – harminc fő részvételéig engedélyezem megtartani, az ennél nagyobb létszámú konferenciákat, kérem lemondani.

6. Tájékoztatom Önöket, hogy az Egyetem minden épületének bejáratához felszerelésre került érintésmentes fertőtlenítőszer-adagoló. Kérem, mindenki használja azokat! (A fertőtlenítőszer szembe nem kerülhet és az öltözetet károsíthatja, ha rácsöppen.) A takarítószemélyzet a kilincseket rendszeresen fertőtleníti.

7. Emlékeztetem az egyetemi polgárokat az alapvető higiéniai szabályok betartására. Felhívom a figyelmet továbbá, hogy egyetemi polgárhoz méltó módon tájékozódjanak és higgadtan kezeljék az új koronavírus terjedésével járó fokozott társadalmi érzékenységet.

8. Felhívom valamennyi hallgatót, oktatót és munkatársat, hogy kövesse figyelemmel és tartsa be a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendet: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/523-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban

Akinél a következő tünetek jelentkeznek: láz, köhögés, az telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ + 36-80-277-455 vagy a +36-80-277-456 zöldszámait.

9. Felhívom valamennyi hallgatót, oktatót és munkatársat, hogy tartsa be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott rendelkezést:
https://katolikus.hu/cikk/az-mkpk-intezkedesei-jarvany-megelozese-erdekeben

Dr. Kuminetz Géza s.k.
rektor

 Pódiumbeszélgetést rendezett a BTK a vuhani koronavírusról 2020. február 10-én. A beszélgetés összefoglalója itt olvasható.A PPKE által a Népegészségügyi Központtól kapott eljárásrendek

 

Kitöltendő kérdőív és nyilatkozat azoknak, akik fertőzött területen jártak, ill. fertőzött személlyel kapcsolatba kerültek (2020.03.10.)

Aktuális eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend és melléklete a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (2020.03.02.)

Körlevél koronavírus megelőzésről (2020.02.27.)

Budapest Főváros Kormányhivatala VI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály által kiadott módosított eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban itt elérhető. (2020.02.26.)

Budapest Főváros Kormányhivatala VI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály által korábban kiadott eljárásrend itt elérhető. (2020.02.07.)

 

A koronavírussal kapcsolatos további információk, felhívások

 koronavirus.gov.hu

 
kormany.hu

 
További szervezetek tájékoztatói

 

A helyes kézmosás 6 lépése (Budapest Főváros Kormányhivatala, WHO)

 A helyes kézmosás 6 lépése

 

Az alkoholos kézbedörzsölés menete (az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiadott tájékoztató)

 Alkoholos kézbedörzsölés

x