Szoros együttműködés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Notre Dame Egyetem között a műszaki és informatikai területen 2018. november 4.

A PPKE és az UND két évtizedes múltra visszatekintő együttműködése újabb tárgyalásokat követően magasabb szintre lép.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem (UND) a műszaki és informatikai tudományok területét magában foglaló két éves szakmai egyeztetési folyamat eredményeként, magasabb szintű és széleskörűbb együttműködést készített elő. Az immár két évtizedes múltra visszatekintő egyetemközi – oktatói, kutatói, hallgatói – kapcsolat ezzel újabb fejezetet nyitott meg a két felsőoktatási intézmény között. Ebben a folyamatban kiemelkedő jelentősége van a 2018. július 25-én, Magyarország és Indiana Állam között aláírásra került, a PPKE és az UND egyedülálló kapcsolatai alapján kialakított felsőoktatási megállapodásnak.


Mindezek alapján, Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora, részletes tárgyalásokat folytatott az UND illetékeseivel az eddigi együttműködési területeken történő oktatás és kutatás szakmai és tartalmi összehangolásának kereteiről 2018. november 3-án a Notre Dame Egyetemen. Az intenzív tárgyalások középpontjában, az együttműködés keretébe illesztett, a PPKE-n indítandó új mérnöki területek – vegyészmérnöki, gépészmérnöki (mechatronika), és épitőmérnöki képzések – minden egyes szakmai, adminisztratív és jogi elemének pontos rögzítése állt. A Szuromi Szabolcs rektor és Thomas Fuja dékán, valamint az egyes műszaki területek vezetőinek és szakértőinek részvételével megtartott hivatalos találkozó eredményeként a két intézmény véglegesítette az új műszaki képzések indításának feltételrendszerét. A PPKE és az UND képviselői egyetértettek abban, hogy az összehangolt és magasabb szintre emelt együttműködés, valamint a PPKE-n induló új műszaki képzések, mindkét felsőoktatási intézmény részére – beleértve az oktatókat, a kutatókat és a hallgatókat – kifejezetten hasznosak, nemcsak a minőségi képzés és kutatás, hanem az ipari szereplőkkel történő együttműködés területén is.

x