A projektről

Víziónk: A jövő egyetemét építjük

A kép csak illusztráció.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyarország egyik legszínvonalasabb és legjelentősebb kiemelt egyeteme, ahol a jelenleg közel 8 ezer nappali tagozatos és levelező hallgató tanul. A több képzési helyszín – Budapest, Piliscsaba, Esztergom – az elmúlt évek során az intézmény hatékony, XXI. század igényeinek megfelelő fejlődését már jelentősen hátráltatta, ezért az összevont képzési helyszín kialakítása érdekében mielőbb egy új fejlesztési koncepció elkészítésére volt szükség.

A lehetőségének feltérképezése már a Pázmány Péter Katolikus Egyetem széttagoltságának megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1213/2018. (IV. 6.) Korm. határozattal megkezdődött, de a döntési folyamat csak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által ellátott oktatási feladatok elősegítése céljából, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részére történő ingyenes vagyonjuttatásról szóló 2020. évi XVI. törvény elfogadásával zárult le. A campusbővítés területét az Országgyűlés ezzel a törvénnyel jelölte ki, így a Pollack Mihály tér 4-6. (volt Esterházy-palota)., 8. és 10. (volt Károlyi-palota), a Bródy Sándor utca 5-7. és a Szentkirályi utca 25/A, 25/B és 27. szám alatti épületek kerültek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonába.

Az új, egységes campus kialakítása és jövőbeni működtetése amellett, hogy a tervek szerint az eddiginél jelentősen fenntarthatóbb és hatékonyabb üzemeltetést tesz majd lehetővé, stratégiai eleme annak a célkitűzésnek, hogy az Egyetemen zajló oktatási, kutatási és tudományos tevékenység – a belső együttműködési lehetőségek hatékonyabb kihasználásával – a jövőben a hazai és a nemzetközi térben egyaránt eredményesebb legyen.

Az Egyetem budapesti ingatlanbővítését innovációs kihívások is indokolják, amelyeknek laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok, modern egyetemi könyvtár és ahhoz tartozó olvasótermek létrehozásával felelünk meg. Az előzetes tervezési programban többszáz fős szakkollégiumi elhelyezési lehetőség is igényként jelenik meg. A Campus tervezetten sportpályával is rendelkezni fog, amely a belvárosi lokációban kifejezetten unikálisnak számít, így a helyi lakosság is használatba veheti majd, kihasználtsága ennek megfelelően magas lesz. Cél az egyetem zenei életének fellendítése is, így az új létesítmény hangversenyek, koncertek megrendezésére is lehetőséget nyújt majd.

Az új Pázmány Budapest Campus kialakításának első látványos eleme a Szentkirályi utca 26. és Bródy Sándor utca 15. szám közötti, „L"-alakú területen kialakítandó új oktatási épület-együttes létrehozása. A Szentkirályi utca 26. szám alatt jelenleg meglévő épületek egy részének elbontásával egy kedvezőbben és oktatási célra hatékonyabban kihasználható tér jön létre. A projekt tervezése során a közvetlen környezet adottságainak, műemléki értékeinek védelme egyaránt kiemelt szempont volt. A Józsefvárosi Önkormányzat Tervtanácsa a 2020 augusztusában bemutatott építészeti tervet támogatta, azt városképi szempontból kiválónak minősítette. Az azóta eltelt időszakban az engedélyezési terv benyújtása is megtörtént. A projekt legfőbb célja továbbra is az egyetem földrajzi széttagoltságának csökkentése, a mai kor követelményeinek megfelelő, saját környezetébe maximálisan illeszkedő campus létrehozása, amely a jövőben Józsefvárost és közvetlen környezetét egyaránt gazdagítja.

Az új egyetemi campus a XXI. század igényei szerint tervezett infrastruktúrával és térhasználattal várja majd az oktatókat és a hallgatókat. A beruházás azonban nem csupán épületek átalakítása, hanem egyben jelentős városfejlesztés is. A terek és az épületek a minőségi egyetemi képzés szolgálatán túl méltó módon őrizik a műemléki és építészeti értékeket, élhető és magas színvonalú környezetet teremtve, az egyetem belső kertje nappali üzemmódban, egyeztetett feltételekkel, tervezetten nyitva lesz a lakosság számára is.

 

Frissítve: 2021.04.23.

x