Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara napjainkra az ország egyik legnagyobb jogi fakultása lett. A kiemelt egyetemi minősítés objektív mutatója a magas kutatási és képzési színvonalnak, ami mellett a kiegyensúlyozott oktató-hallgatói viszony fenntartását is fontosnak tartjuk. Az egyetemi polgár már felnőtt, önálló személy, aki nemcsak tanulni, hanem közös gondolkodásra is érkezik hozzánk. Örömmel tölt el bennünket, hogy az elmúlt években, emelkedő ponthatárok mellett, országosan a legtöbb joghallgatót vehettük fel. A minket választóknak igyekszünk ezt a bizalmat megszolgálni. Fontos törekvésünk, hogy a kiemelkedő képességű hallgatókkal való foglalkozás ne jelentse a többiek elhanyagolását. Egyformán megbecsüljük hallgatóinkat, legyenek azok mester-, vagy alapszakosak, nappali-, vagy levelező tagozatosak.
Bár a történelem viharai a jogfolytonosságot megszakították, így fakultásunk hivatalosan alig idősebb két évtizednél, mindez nem választhat el attól a szellemi örökségtől, amely a négy évszázaddal ezelőtt élő egyetemalapító bíboroshoz köt bennünket. Napjaink gyorsuló világában, a céltalan sodródás elkerülése végett, egyre nagyobb szükségünk van biztos támpontokra. A Pázmány Péter által képviselt katolikus szellemiség az egyetem minden fakultása számára tartalmaz valamilyen üzenetet. A jogászság számára például azt, hogy az igazság nem gyurma módjára, jobbra-balra alakítható saját vélemény, vagy azt, hogy az emberi szabadság a kötelezettségek szabad megválasztását jelenti és nem a vállalt kötelezettségekből való szabad kihátrálást.
A Pázmány jogi kara „facultas" a szó régi (eredeti) értelmében, miszerint az egyetem professzorai és azok tanítványai a tudományok főbb ágai szerint szerveződnek. A jogtudomány (a kánonjog gyökereiből táplálkozva) az egyes egyetemeken már a középkorban önálló fakultást kapott, s nálunk a XX-XXI. század viharos reformjai sem számolták fel ezt az állapotot. Az oktatókat (hallgatókat) így nemcsak az igazgatási szervezet köti össze, hanem az is, hogy mindannyian ugyanazt a tudományterületet művelik. Ez pedig egy egyszerű szervezeti szabályzatnál lényegesen erősebb kapocs.


Dr. Szabó István
dékán

 

Elérhetőségek

Cím:1088 Budapest, Szentkirályi u. 28-30.

Telefonszám: +36 1 429 7200

Fax: +36 1 429 7201

E-mail cím: info@jak.ppke.hu

Web: jak.ppke.hu

 • A Blaha Lujza tértől 4 perc séta.
 • Az Astoriától 5 perc séta.

Szakok

 • Jogász osztatlan mesterképzés MA
 • Igazgatásszervező alapképzés BA
 • Nemzetközi igazgatási alapképzés BA
 • Európai és nemzetközi igazgatás mesterképzés MA
 • Kánonjogász képzés MA
 • Doktori képzés PhD
 • Szakirányú képzések

Vezetők

Dr. Szabó István dékán

 

 

 

 

 

 

Események

 • 22 júl.

  Jogász diplomaátadó

  Szent II. János Pál terem

  Jogászokat avatunk a nyár közepén.

 • 23 júl.

  Alapszakos diplomaátadó

  Szent II. János Pál terem

  Alapszakos diplomaosztó a nyár közepén.

 • 24 júl.

  Szakirányú továbbképzések oklevélátadója

  Szent II. János Pál terem

  A Deák Ferenc Intézet ünnepélyes oklevélátadó eseménye.

 • 25 szept.

  Olasz-magyar jogösszehasonlító konferencia

  II. János Pál pápa terem (Díszterem)

  Az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés anyagi jogi, eljárás jogi és végrehajtási jogi problémái az elméletben és a gyakorlatban Olaszországban és Magyarországon

 • 10 dec.

  Ereky-ELA oktatási jogi nemzetközi konferencia

  Szent II. János Pál pápa terem

  A PPKE JÁK Ereky István Közjogi Kutatóközpontja, együttműködésben az European Association for Education Law and Policy (ELA) nemzetközi civil szervezettel kétnapos nemzetközi konferencát szervezünk 2019. november 26-27-én.

x