Idén is nőtt a jelentkezések száma a Pázmányon!

2024.03.14.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a felsőoktatási felvételi jelentkezési eljárás eredményeiről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy sokkal vonzóbbá vált az egyetemi felvételi a hallgatók körében. Tájékoztatása szerint míg 2022-ben 99 ezer fiatal jelentkezett egyetemre és főiskolára, 2023-ban 126 ezren adtak be a szükséges papírokat, 2024-ben pedig újabb 121 ezer fő felvételizett, "még annak ellenére is, hogy a felvételiző korosztály összlétszáma csökken."

"Nagyon sok fiatal van, aki tanulni akar, aki tudásra akar szert tenni" - mutatott rá.
    
Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár elmondta, hogy a rugalmasabbá vált felvételi rendszerben az egyetemek nagyobb szabadságot kaptak az intézményi pluszpontokkal, az intézkedéseket pedig a friss adatok igazolják.
    Tájékoztatása szerint „ebben az évben is a gazdaságtudományi szakokat választották legtöbben, a második legnépszerűbb terület pedig a pedagógusképzés lett”.

    "Szintet lépett a magyar felsőoktatás" - állapította meg az államtitkár, aki kiemelte, hogy egyre többen tanulnak munka mellett: több mint harmincezren adtak be jelentkezést a 30 év feletti korosztályból. Hozzátette: a magyar gazdaságnak, "tudásgazdag munkaerőre" van szüksége.

Rekord számú jelentkezés tapasztalható Egyetemünkön is az idei évben! Az összesítések szerint nőtt azok száma is, akik első helyen jelölték meg a Pázmányt. 

Több mint 14 ezren választották a Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar nappali vagy levelező képzéseit, ami 16%-os növekedés az előző évhez képest. Az első helyre történő jelentkezések száma is jelentősen emelkedett; idén 3000-nél is többen jelölték első helyen a kart, ami 24%-kal magasabb a 2023-as adatokhoz viszonyítva.
A legfrissebb kimutatás szerint képzéseik népszerűsége látványosan növekszik, egyre keresettebb például a Pszichológia alapképzés, de a pedagógusképzési területen lévő szakok jelentkezői létszámai is növekvő tendenciát mutatnak. Újonnan meghirdetett mesterképzéseik közül több, például a Gondoskodáspolitikai tanulmányok és a Mentálhigiénés családkonzulens is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen kiemelkedő jelentkezői számokat mutatnak.
Levelező képzéseik portfóliójába pedig bekerült a Régészet alapképzési szak és a Filozófia mesterképzési szak, amelyek szintén figyelemre méltó érdeklődést váltottak ki.
Az Információs Technológiai és Bionikai Kar mesterszakjai iránti érdeklődés jelentős növekedést mutatott az előző évhez képest. A mesterképzési programjaikra a jelentkezések száma 70 százalékkal nőtt, ami kiemelkedő eredmény.
Különösen örömteli, hogy a mérnökinformatikus állami ösztöndíjas mesterképzésük iránti érdeklődés 50 százalékkal növekedett. A 2024 őszén újonnan induló két mesterképzési szakra - a Kvantummérnök és Bioinformatika programokra - már az első jelentkezési körben jelentős számú jelentkezés volt. Ez kiválóan tükrözi innovatív oktatási kínálatunk iránti érdeklődést, hazánkban mindkét szak az ITK-n indul először.
Ugyanakkor örvendetes, hogy az alapképzési szakjainkra - Molekuláris bionika mérnöki és Mérnökinformatikus programokra - is stabilnak bizonyult a jelentkezők száma, 765 jelentkezővel.

A JÁK szintén a 2023-as számokhoz hasonlóan az egyik legnépszerűbb jogi kar az országban, a fiatal, egyetemválasztás előtt állók töretlen lelkesedéssel választják továbbra is. A tavalyihoz hasonlóan magas az érdeklődés igazságügyi igazgatási szakunkra, nappali költségtérítéses képzésre többen jelentkeztek, mint tavaly és első helyen is többen jelölték meg ezt, valamint levelezős költségtérítéses képzésünket. Kiemelkedő a növekedés az Master of Business Administration mester szakra a tavalyihoz képest összesen több mint négyszer annyian jelentkeztek. Jogász szakunkon nőtt a nappali állami ösztöndíjas jelentkezők száma mind első helyen, mind az összes jelentkező tekintetében, valamint levelezős jogász szakunkat is többen jelölték meg, mint tavaly.

A felvételizők március 25-től július 10-ig tölthetik fel a még hiányzó dokumentumaikat a rendszerbe és ugyaneddig módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét is.
A ponthatárokat várhatóan július 24-én állapítják meg, a Pont ott Partit pedig idén nem a fővárosban, hanem egy vidéki helyszínen szervezik meg.

Események

16.
2024. ápr.
PPKE
Dies Academicus egyetemi nap
17.
2024. ápr.
PPKE
Fenntartható Katolikus Iskolák, a katolikus egyházi iskolák fenntarthatóságának kérdései a múltban
17.
2024. ápr.
PPKE
Hol van Isten a kultúrában?
20.
2024. ápr.
PPKE
Fiatalok találkozása a Főpásztorral
25.
2024. ápr.
PPKE
Véradás az ITK-n
08.
2024. máj.
PPKE
Korunk embere, kultúrája, s egyetemeinek küldetése - Ferenc pápa a PPKE-n elhangzott üzenete
További események
Széchenyi 2020