Hírek

Bagdy Emőke elárulta, mit jelent számára a tudomány
2024.03.03.

Pári András, a KINCS kutatási vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanársegédje az ikrekkel kapcsolatos demográfiai érdekességekről beszélt. Elmondta, annak az esélye, hogy egy anya egypetéjű ikrekkel legyen várandós egy százalék körüli, a legnagyobb esélye az ikerszülésre pedig a 35-39 év közötti nőknek van.

Beszámolója szerint ugyan nincs pontos nyilvántartás arra, hogy hány iker születik a világon, de becslések alapján évente 3,7-3,9 millió „ikerszemély” jön világra.

Tovább
A mesterséges intelligenciából hiányzik az emberi és a váratlan
2024.03.01.

Az emberi és a váratlan hiányzik a mesterséges intelligenciából (MI) – a többi között erről volt szó a technológia és a művészet kapcsolatával foglalkozó Médiamítoszok – klubbeszélgetésen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatóságának pénteki közleménye szerint.

Tovább
A győri bencésektől az OBT-tagságig
2024.02.25.

Született győri, és az első jogász a családjában a Győri Járásbíróság 48 éves elnökhelyettese, akit január végén az Országos Bírói Tanács tagjává választottak. Pályájáról és civil életéről is kérdeztük dr. Kovács Gergelyt.

Tovább
„Erkölcsi megújulás nélkül nincs környezetvédelem” – Teremtésvédelmi konferencia Vácon
2024.02.23.

Február 9-én, pénteken a PüspökVác Rendezvényközpont a Váci Egyházmegye első teremtésvédelmi konferenciájának adott otthont, mely során a jelenlévők megismerkedhettek a Katolikus Egyház teremtésvédelemre vonatkozó társadalmi tanításával, illetve az egyházmegyében fellelhető jó gyakorlatokkal. A konferencián részt vett Dr. Beer Miklós emeritus püspök is. A program Ferencz Zoltán állandó diakónus, a Váci Egyházmegye teremtésvédelmi referensének kezdeményezésére jött létre.

Tovább
Az ókori Rómát bemutató filmklubot indít a Nemzeti Múzeum
2024.02.23.

A programsorozat állandó szakértői: Dr. Németh György, az ELTE BTK tanára, az MTA doktora; Dr. Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja, Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem docense; Dr. Kovács Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

Tovább
Legendák övezte pálos kolostort tárnak fel Balatonszemesen
2024.02.19.

Régi feljegyzések alapján azonosították az erdőben szunnyadó, hajdani épületet és évek munkájával értek el csodás eredményeket: unikális leleteket is találtak. A projekt vezetőjével beszélgettünk.

Tovább
Dani lett a legjobb Bölcs-Ész
2024.02.13.

Fővárosi egyetemen tartott előadást a szekszárdi gimnazista. Tanulmányi versenyen bizonyította kiemelkedő tudását. Ötven, a felvételinél felhasználható pontot kapott jutalmul. Felkészítő pedagógusa örömmel dolgozik együtt a tehetséges tanítvánnyal.

 

Tovább
Együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Országos Betétbiztosítási Alap
Együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Országos Betétbiztosítási Alap
2024.02.12.

Az együttműködési megállapodást a mai napon Ft. Dr. Kuminetz Géza egyetemünk rektora és az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója, Dr. Kómár András írta alá. 

Tovább
Veres András püspök meglátogatta a katolikus egyetemek standjait az Educatio kiállításon
2024.02.12.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja, Tóth Tamás, az MKPK titkára és Kuminetz Géza, a PPKE rektora január 12-én délelőtt meglátogatták a január 11. és 13. között a Hungexpón zajló Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon részt vevő öt hazai katolikus egyetem standját.

Tovább
Széchenyi 2020