Tantárgy adatlapja
Ez a kurzus az étkezés, utazás és magánélet tematikáján
keresztül mutatja be és vizsgálja meg a kultúra fogalmát és történelmét.
Leginkább a modern kor hajnalával és a kapitalizmussal fogunk foglalkozni,
amikor a magánélet fontossága kezdett előtérbe kerülni. Az étkezés, utazás és
magánélet modernkori metszéspontjai izgalmas távlatokat nyitnak meg a
kulturális emlékezet, találkozások, globalizáció, bevándorlás és diaszpóra
kutatása előtt. A kurzus általános elméletek megvitatása és konkrét európai,
amerikai és örmény esetek bemutatása révén vizsgálja meg alaposabban az
említett témakört. |
A 2–5 legfontosabb kötelező, illetve ajánlott irodalom
(jegyzet, tankönyv) felsorolása bibliográfiai adatokkal (szerző, cím, kiadás
adatai, (esetleg oldalak), ISBN) |
Kötelező irodalom: Piercarlo Grimaldi, Gianpaolo Fassino, Davide Porporato.
Culture, Heritage, Identity and Food: A Methodological Approach, transl.
Katherine Clifton Interreg Central Europe SlowFood-CE, 2019 Halloran, Vivian Nun. The Immigrant Kitchen: Food,
Ethnicity, and Diaspora, Ohio State University Press, 2016 From Betty Crocker to Feminist Food Studies: Critical
Perspectives on Women and Food, eds. Arlene Voski Avakian, Barbara Haber,
University of Massachusetts Press, 2006 Zaretsky, Eli. Capitalism, the Family, and Personal Life,
HarperCollins; Revised & enlarged edition, 1986 |
Azoknak az előírt szakmai kompetenciáknak,
kompetenciaelemeknek (tudás, képesség stb., KKK 7. pont) a felsorolása,
amelyek kialakításához a tantárgy jellemzően, érdemben hozzájárul |
tudása - A hallgatók megismerkednek az étkezés, utazás és
magánélet tematikának a történelmi kontextusával és elméleti keretével. képességei A hallgatók az étkezés, utazás és magánélet konkrét
tematikáján keresztül megtanulják, hogyan lehet bizonyos elméletek
kulcsfogalmait, koncepcióit alkalmazni, és milyen módon lehet minderre kritikusan
reflektálni. |