Ferenc pápa fogadta a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetsége (IFCU) római találkozójának résztvevőit

2024.02.07.

Egyetemünk részéről Dr. Vincze Krisztián rektorhelyettes úr vett részt  január 18–19-én Rómában a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Catholic Universities, IFCU) létrejöttének századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferencián. Magyarországo Rektorhelyettes Úron kívül az Apor Vilmos Katolikus Egyetem rektora és munkatársa képviselték. A találkozó résztvevőit Ferenc pápa audiencián is fogadta.

A szervezetet 1924-ben a kor tizennégy meghatározó katolikus egyeteme Párizsban hozta létre a Szent Szív Katolikus Egyetem (Milánó) és a Nijmegeni Katolikus Egyetem (Hollandia) kezdeményezésére. 1948-ban a Szentszék dekrétuma, 1949-ben pedig XII. Piusz pápa is elismerte. 1965-ben vette fel a Katolikus Egyetemek Nemzetközi Szövetsége (IFCU) nevet.

A kétnapos esemény házigazdája a vatikáni székhelyű Libera Università Maria Santissima Assunta volt, de a program egy részét a Jézus Társasága központi házában tartották. Az esemény fő előadója és celebránsa a Kultúra és Nevelés Dikasztériumának prefektusa, José Tolentino de Mendonça bíboros volt, Ferenc pápa pedig magánkihallgatáson fogadta a találkozó résztvevőit.

„Őrizzétek meg az első szerelem intenzitását. Ne hagyjátok, hogy a katolikus egyetemek a vágyat funkcionalizmussal vagy bürokráciával helyettesítsék. Nem elég a tudományos fokozatok odaítélése, (...) nem elég felkészíteni a diákokat a versenyképes pályára: segíteni kell őket a gyümölcsöző hivatások felfedezésében, ösztönözni az autentikus létezés útjain, és egyesíteni minden egyes személy hozzájárulását a nagyobb közösség alkotó dinamikájába. Természetesen el kell gondolkodnunk a mesterséges intelligencián, de a spirituális intelligencián is, amely nélkül az emberek idegenek maradnak önmaguk számára is. Az egyetem túl fontos erőforrás ahhoz, hogy pusztán »haladjunk a korral«, félretéve a mélyebb emberi szükségleteket és a fiatalok álmaiból és törekvéseiből következő felelősséget. (...) A félelem felemészti a lelket. Soha ne kerítsétek be a félelem falaival az egyetemet. Ne hagyjátok, hogy egy katolikus egyetem pusztán másolja az azokra a társadalmakra jellemző falakat, amelyekben élünk: az egyenlőtlenséget, az elembertelenedést, az intoleranciát és a közömbösséget, vagy olyan modelleket, amelyek célja az individualizmus előmozdítása a testvériségbe való befektetés helyett. (...) Mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mi a célja annak a tanulásnak, amit nyújthatunk? Milyen átalakító alkotóerővel rendelkezik az általunk előállított tudás? Mit és kit szolgálunk? A semlegesség délibáb. Egy katolikus egyetemnek döntéseket kell hoznia, olyan döntéseket, amelyek tükrözik az evangéliumot.” – hangsúlyozta köszöntő beszédében többek közt a Szentatya.

Felhasznált fotó: Lambert Attila

Események

04.
2024. márc.
PPKE
Szent István Tudományos Akadémia Székfoglaló előadások
22.
2024. márc.
PPKE
Személy, szellem, világ - A keresztény emberkép súlypontjai és aktualitása
További események
Széchenyi 2020